Voor de Nederlandse kust zijn vanochtend twee bultruggen gesignaleerd. Onderzoekers van instituut Imares zagen 1,5 mijl voor de kust bij Castricum een grote bultrug met een jong.

De onderzoekers waren op een schip vogels aan het tellen toen ze de twee bultruggen zagen. De zwembewegingen en het gedrag van de dieren omschrijven ze als "relaxed, fonteinen spuitend en etend".

De grootste van de twee bultruggen is zeker twaalf meter lang, zwemt langs het schip en oogt volgens de onderzoekers kerngezond.

Het is volgens Imares uniek dat in één week tijd twee bultruggen, een potvis en twee maanvissen gezien zijn. In theorie kan deze bultrug de metgezel zijn van de soortgenoot die vorige week strandde op een zandplaat bij Texel en overleed.

Ondiep water

Hoe lang de dieren bij de kust blijven, hangt af van het voedselaanbod. Het is volgens biologen het seizoen voor dit soort beesten, maar zulke grote dieren lopen risico in ondiep water.

Ecomare benadrukt wel dat het zeezoogdier met rust gelaten moet worden. Maar "naar het strand met een goede verrekijker is natuurlijk wel een aanrader, want je kunt niet elke dag whalespotten in Nederland." Een aantal belangstellenden staat bij Egmond aan Zee aan de kust te kijken.

STER reclame