Spaanse bankensteun valt lager uit

Aangepast op

Opnieuw hebben vier Spaanse banken gebruik gemaakt van het Europese Noodfonds. Ze ontvangen een kleine twee miljard euro. Dat heeft Europees commissaris Almunia bekendgemaakt in Brussel.

Al eerder werden vier banken met de grootste problemen geholpen met een lening van ruim 36 miljard euro. Daarmee komt het totaal aan Europese steun uit op 39 miljard euro, veel lager dan het totale bedrag van 100 miljard wat oorspronkelijk door de Europese ministers was gereserveerd.

Daarbij speelt mee dat de aandeelhouders van Spaanse banken flink moeten gaan bijdragen: zo'n 12 miljard euro.

Gezond

In totaal zijn er nu acht banken die in ruil voor hulp zullen moeten reorganiseren en inkrimpen. Dat betekent dat de banken veel filialen zullen gaan sluiten en personeel wordt ontslagen.

Vakbonden verwachten dat het tweede deel van de steunoperatie zo'n 4000 tot 5000 banen gaat kosten. Die komen bovenop de naar schatting 8000 banen die verloren gaan bij de eerste vier geredde banken.

Veel banken in Spanje hebben last van de vastgoedcrisis in het land waardoor veel hypotheken en leningen van projectontwikkelaars niet worden terugbetaald. De banken dragen een groot deel van hun slechte leningen over aan een zogeheten 'bad bank', die op termijn gaat proberen alsnog vastgoed, dat tot nu toe onverkoopbaar was, aan de man te brengen.

In ruil voor de financiƫle steun moeten de banken allerlei maatregelen nemen om weer gezond te worden. Daaronder valt ook dat ze moeten krimpen, zich niet meer met vastgoed mogen bezighouden en dat ze niet mogen concurreren met gezonde banken. Onder toezicht van de Europese Commissie gaan de banken de komende jaren de plannen uitvoeren.