NOS NieuwsAangepast

Zorgen om Demmink-motie in VS

CDA-Kamerlid Omtzigt is bezorgd over een motie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om het Internationaal Gerechtshof uit Nederland weg te halen. Hij noemt de motie "zeer schadelijk". Omtzigt maakt zich er zorgen over dat in Amerika kennelijk twijfels zijn over de grondigheid van het onderzoek in Nederland naar oud-topambtenaar Demmink.

In de motie stelt de Republikeinse politicus Chris Smith dat Nederland ongeschikt is voor het huisvesten van een VN-hof vanwege de opstelling in de zaak-Demmink. De motie ligt nu bij een commissie van het Huis van Afgevaardigden; het is nog onzeker of hij ook wordt voorgelegd aan het Huis zelf.

Pensioen

Joris Demmink ging onlangs met pensioen na een jarenlange carrière als topambtenaar. Hij wordt al jaren in verband gebracht met strafbare feiten als seks met minderjarigen, maar is nooit aangeklaagd. De Nederlandse justitie heeft geen bewijzen tegen Demmink gevonden. Onlangs nog sprak minister Opstelten zijn steun voor Demmink uit.

Geloofwaardigheid

Smith zegt dat Nederland heeft nagelaten de beschuldigingen serieus te onderzoeken. Dat ondermijnt volgens hem de geloofwaardigheid van het Internationaal Gerechtshof, een van de internationale hoven die in Den Haag zetelen.

Het is nog maar de vraag of de motie politieke gevolgen heeft. De Amerikaanse ambassade in Den Haag heeft de conclusies van de Nederlandse justitie altijd onderschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl