NOS NieuwsAangepast

Groningen denkt over eigen eiland

De provincie Groningen maakt plannen voor een nieuw Waddeneiland. Een eerste ontwerp daarvan is opgenomen in de ontwikkelingsvisie van de provincie. Het idee is vooral ontstaan om de natuur in de Eems en het Waddengebied te beschermen.

Een woordvoerder van de provincie benadrukt dat het vooralsnog gaat om een denkrichting. Er zijn nog geen concrete plannen over een nieuw Waddeneiland. "We hebben zelfs nog niet gesproken met baggeraars", zegt de woordvoerder.

Het eerste ontwerp is een opgespoten zandplaat van zo'n 500 hectare. Op dat eiland moet een zeehaven met overslagterminal komen, om een verdieping van de vaargeul in de Eems onnodig te maken.

Vaargeul

Het is nog niet bekend waar het eiland moet komen te liggen. Als het aan de Waddenvereniging ligt komt het niet tussen Rottumeroog en het Duitse Waddeneiland Borkum te liggen.

Dat levert volgens Waddenvereniging-voorzitter Berkhuysen nauwelijks iets op voor de natuur. "Dan is er vanaf de Noordzee tot aan dat eiland nog steeds een diepe vaargeul nodig voor zeeschepen", zegt Berkhuysen. De vereniging wil dat het eiland verder in de Noordzee komt te liggen.

Lange procedures voorkomen

Bij het maken van de plannen werken alle belangenorganisaties samen. De provincie wil zo lange procedures en de debatten zoals in Zeeland over de Hedwigepolder voorkomen. Eind oktober sloot de provincie een convenant met het bedrijfsleven en natuur- en milieuorganisaties om samen met Duitsland naar oplossingen te zoeken.

In de loop van volgend jaar hoopt de provincie concretere plannen over een eiland te kunnen presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl