NOS NieuwsAangepast

Twente krijgt snel internet via riool

Voor het eerst wordt in Nederland glasvezel aangelegd via de riolering. Als proef worden ruim veertig boerderijen in Lonneker (gemeente Enschede) op die manier van snel internet voorzien.

Ruim een miljoen huizen in Nederland zijn inmiddels aangesloten op glasvezel, maar boerderijen en dorpen worden bij de aanleg vaak overgeslagen. Bedrijven vinden het te duur om voor die huizen in de grond te graven en kabels te leggen. Ze kunnen die kosten nauwelijks terugverdienen.

Door de kabels in de bestaande riolering te schuiven, hoeft er nauwelijks gegraven te worden en kunnen boerderijen veel goedkoper aan het glasvezelnetwerk worden aangesloten. De kabel wordt vlakbij een woning weer uit de riolering gehaald.

Slijtage

Eén van de problemen waar de bedenkers tegenaan liepen was slijtage van de kabel. Vanwege allerlei chemicaliën in het riool werd de kwaliteit van de kabels aangetast en ging de snelheid van het internet omlaag. De kabels die nu het riool in gaan hebben daarom een extra dikke beschermlaag meegekregen.

In de praktijk moet blijken of de kabels leiden tot meer opstoppingen in het riool. Volgens het bedrijf achter het systeem blijkt uit proefopstellingen dat er nog genoeg ruimte voor het afvalwater overblijft.

Verschillende gemeenten overwegen om de riolering voor glasvezel open te stellen. Het hangt af van de uitkomsten in Lonneker of ze ook daadwerkelijk tot aanleg overgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl