NOS NieuwsAangepast

Suriname wil NL ambassadeur niet

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Nederland op korte termijn een ambassadeur in Suriname krijgt. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, zegt dat Suriname "geen haast maakt" met het verlenen van toestemming voor een nieuwe ambassadeur.

Hij reageert daarmee op de mededeling van zijn Nederlandse ambtgenoot Timmermans die aankondigde dat Nederland weer een ambassadeur naar Suriname wil sturen.

Amnestiewet

Eind april werd de toenmalige ambassadeur Aart Jacobi door Nederland teruggeroepen voor overleg. Dat gebeurde nadat het Surinaamse parlement de omstreden Amnestiewet aannam.

Sindsdien wordt Nederland in Paramaribo vertegenwoordigd door tijdelijk zaakgelastigde Robert Petri. Volgens Lackin toont Nederland "te weinig respect voor de democratisch gekozen president en zijn regering" en ziet Suriname daarom geen noodzaak om op dit moment een hogere diplomatieke vertegenwoordiger toe te laten.

'Allemaal welkom'

De zittingstermijn van Ambassadeur Jacobi in Paramaribo is inmiddels verstreken. Nederland diende kort voor de aanname van de Amnestiewet een zogenaamd 'Agrément' in om Lidi Remmelzwaal als Jacobi's opvolger te mogen sturen.

Minister Lackin zegt dat het in de internationale diplomatieke wereld gebruikelijk is om een Agrément stilzwijgend in te trekken wanneer er binnen drie maanden geen positieve reactie van het ontvangende land is ontvangen.

Het komt zelden voor dat een Agrément geweigerd wordt. President Bouterse liet eerder weten geen bezwaar te hebben tegen een nieuwe Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. "Ook al sturen ze er drie, ze zijn allemaal welkom," zei Bouterse toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl