Op executieveilingen brengt een woning gemiddeld 58.000 euro minder op dan wanneer de woning gewoon op de markt wordt verkocht.

Veel huizenbezitters blijven daardoor met een forse restschuld achter.

Dat blijkt uit een analyse van 3440 gedwongen verkopen in de periode 2006 tot 2011 door de Tilburgse hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen en strategisch adviseur Martijn de Jong-Tennekes van Meso Onderzoek op basis van cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie.

Voorkomen

Banken proberen de verkoop via veilingen nu te voorkomen. Notarissen zeggen dat dat inmiddels in bijna de helft van de gevallen ook lukt.

Vorig jaar werden 2811 huizen op een executieveiling geveild. Op 1 november van dit jaar stond de teller op 2303.

Volgens betrokkenen stagneert de groei omdat de banken steeds vaker proberen de huizen buiten de veiling om te verkopen. Als een huis gedwongen verkocht wordt, is er in 70 procent van de gevallen sprake van een scheiding. Dat zegt Karel Schiffer van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

NHG

Bij huiseigenaren met een NHG-hypotheek neemt de NHG de restschuld over. Dat betekent dat de huiseigenaar niet met de schuld blijft zitten, maar dat het waarborgfonds de schuld overneemt.

Daarom wil de NHG de veiling nu ook omzeilen en dat lukt. "We hebben daar dit jaar mee geëxperimenteerd en dat is succesvol geweest," zegt Karel Schiffer. Vorig jaar werd een kwart van de huizen nog met verlies op de veiling verkocht. Dit jaar is dat gezakt tot 13 procent.

Het kabinet wil veilingen aantrekkelijker maken voor particulieren. Maar notarissen signaleren dat steeds vaker een huis niet geveild wordt, maar dat er andere wegen worden gevonden om een huis te verkopen.

STER reclame