Twitter UK: beledigen mag, bedreigen niet

Aangepast op

Een flauwe grap op Twitter kan er zomaar toe leiden dat je van je bed gelicht wordt door de politie. In Groot-Brittanniƫ vinden ze dat veel te ver gaan. Zij vervolgen vanaf nu alleen mensen als de tweet verder gaat dan beledigen. Dat blijkt uit nieuwe richtlijnen voor de vervolging van social media-uitingen.

Volgens openbaar aanklager Keir Starmer, komt de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar. De richtlijnen maken duidelijk welke zaken vervolgd moeten worden en welke niet.

Mensen die "zeer beledigend, onfatsoenlijk, obsceen of fout" posten, kunnen niet zomaar vervolgd worden. Starmer zegt dat het niet in het maatschappelijk belang is om die mensen allemaal te vervolgen. Je kan dus wegkomen met een 'criminele' tweet die je dronken schreef als je, wanneer je weer nuchter bent, de tweet snel wist omdat je er spijt van hebt. "Als iemand spijt heeft en de post snel offline haalt is vervolging niet altijd nodig. Het is belangrijk dat iemand zich realiseert dat de post ongepast was", zegt hij tegen The Guardian.

"De richtlijnen beschermen mensen tegen bedreigingen terwijl het de vrijheid van populaire en impopulaire meningen beschermt. Dat kan iets serieus zijn of humor, zelfs als het onsmakelijk is of kwetsend voor andere mensen", zegt Starmer tegen de BBC.

Flauwe grap

De nieuwe richtlijnen zijn ingesteld na een aantal controversiƫle zaken, zoals de vervolging van een man die als grap tweette dat hij een vliegveld op zou blazen. In 2010 was Doncaster Airport gesloten door sneeuwval, waardoor Paul Chambers niet naar zijn vriendin kon vliegen. Dat frustreerde hem zo erg dat hij via Twitter meldde het vliegveld op te gaan blazen. Hij werd opgepakt en veroordeeld, terwijl de tweet volgens Chambers bedoeld was als grap. Dit jaar werd de beslissing teruggedraaid door rechters. Justitie laat weten dat hij niet vervolgd had mogen worden omdat de tweet geen serieuze bedreiging was.

Door: Maarten