Ierland wil abortuswet hervormen

Aangepast op

De Ierse regering heeft een hervorming van de abortuswet aangekondigd na de dood van een 31-jarige zwangere vrouw. Zij overleed doordat artsen haar een abortus weigerden. De regering wil nog komend voorjaar een wetsvoorstel aan het parlement voorleggen. Daarin komen richtlijnen die abortus toestaan als het leven van de vrouw in gevaar is.

Abortus is door de Ierse grondwet verboden. In 1992 bepaalde het Ierse hooggerechtshof dat abortus moet worden toegestaan als de zwangerschap het leven van de vrouw bedreigt. In 1992 en 2002 vroeg de regering de bevolking in een referendum zich uit te spreken over een grondwetswijziging, maar in beide gevallen verwierpen de kiezers het voorstel. Sindsdien is er niets meer gebeurd.

Katholieke kerk

Dat is veranderd door de dood van de 31-jarige Savita Halappanavar. De Indiase vrouw overleed op 28 oktober na drie dagen van hevige pijnen in een ziekenhuis in Galway. Ze was zeventien weken zwanger toen ze met complicaties naar het ziekenhuis ging. De artsen stelden vast dat ze een miskraam kreeg, maar weigerden in te grijpen omdat de foetus nog een hartslag had.

De regering van de Ierse premier Kenny heeft een ruime meerderheid in het parlement, maar een tiental parlementsleden van Kenny's eigen conservatieve Fine Gael-partij heeft aangekondigd tegen elke versoepeling van de abortuswetgeving te stemmen. Daardoor zou Kenny afhankelijk worden van de linkse oppositie.

De dood van Halappanavar leidde tot veel protesten in Ierland. De katholieke kerk verzet zich tegen verruiming van de abortuswet.