Japanse beurs weer boven 10.000

Aangepast op

De beurs van Japan is voor het eerst in acht maanden weer boven de 10.000 punten gekomen. Beleggers trokken zich op aan de verkiezingsoverwinning van de conservatieve Liberaal-Democratische Partij en aan de groeiende hoop op een oplossing voor de Amerikaanse begrotingsproblemen, de 'fiscal cliff'.

De Nikkei eindigde de handelsdag met een winst van 2,4 procent op 10.160 punten. De beursgraadmeter is in vijf weken met meer dan 15 procent gestegen.

Export

Beleggers hopen dat met de komst van een nieuwe regering de kans op een economisch stimuleringspakket voor de Japanse economie dichterbij komt. Japan heeft nog altijd veel last van de nawee├źn van de tsunami, de ingezakte autoverkopen en de onenigheid met China.

Het Japanse ministerie van Financien maakte vandaag bekend dat de Japanse export in de maand november met 4,1 procent is gedaald. Daardoor liep het tekort op de handelsbalans op tot 11,3 miljard euro, het op twee na hoogste tekort ooit. Vooral de handel met Europa en China liep hard terug, met respectievelijk 19,9 en 14,5 procent.