'VS schoot tekort bij aanslag Libië'

Aangepast op

De veiligheid van Amerikaanse diplomaten in Libië kwam in gevaar door systematisch falend management bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de terreuraanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi onderzocht. Twee afdelingen van het ministerie negeerden volgens de commissie signalen van bedreigingen in Benghazi, waar op 11 september bij een terreuraanslag ambassadeur Stevens en drie landgenoten werden gedood. Er was daar te weinig beveiliging en deze werd bovendien overgelaten aan slecht opgeleide Libische milities en bewakingsbedrijven.

Verantwoordelijk

De commissie stelt dat individuele medewerkers niets te verwijten valt. Niemand heeft zijn taken verzuimd of de regels niet nageleefd. De commissie bevestigt dat er in tegenstelling tot de nieuwsberichten van die dag buiten het consulaat geen protesten waren. Terroristen zijn dus volledig verantwoordelijk voor de aanslag.

De aanslag speelde een rol tijdens de presidentsverkiezingen in de VS. Republikeinen zeiden dat president Obama de zaak verkeerd had ingeschat.

Het rapport doet 29 aanbevelingen. Minister Clinton van Buitenlandse Zaken neemt ze allemaal over.