Epke en Ranomi beste sporters

Aangepast op

Turner Epke Zonderland en zwemster Ranomi Kromowidjojo zijn in de RAI in Amsterdam uitgeroepen tot beste sporters van 2012.

Zonderland werd al voor de derde keer in zijn carrière uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De 26-jarige Fries ontving de Jaap Eden eerder in 2009 en 2011.

Hij greep in augustus in Londen de olympische titel op de rekstok door als eerste turner in de geschiedenis een oefening met drie vluchtelementen achter elkaar te turnen.

Hij kreeg bij de verkiezing de voorkeur boven zeiler Dorian van Rijsselberghe, die met groot machtsvertoon olympisch kampioen op de surfplank was geworden, en schaatser Stefan Groothuis, wereldkampioen op de sprint (in een nieuw wereldrecord op de sprintvierkamp) én op de 1.000 meter.

"Ups en downs"

"Het was een heel bijzonder jaar, met ups en veel downs", keek Zonderland terug. "Zonder alle mensen om me heen had ik het nooit zo goed kunnen doen."

Hij prees ook zijn coach Daniël Knibbeler. "Ik wist een paar jaar geleden nog niet dat je zo'n goede trainer was. Wat ik voornamelijk heel bijzonder vind: je hebt er alles aan gedaan om mij op mijn hoogste niveau te brengen. Daar ben ik je heel erg dankbaar voor."

'Kromo' Sportster van het Jaar

Kromowidjojo werd voor het tweede jaar op rij gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. De 22-jarige Groningse veroverde afgelopen zomer in Londen de olympische titel op de 50 en 100 meter vrije slag, het koningsnummer. Daarnaast pakte ze met haar estafettecollega's zilver op de 4x100 meter vrije slag.

Kromowidjojo kreeg in de verkiezing de voorkeur boven wielrenster Marianne Vos (olympisch en wereldkampioen op de weg, wereldkampioene veldrijden en winnares van de Giro), zeilster Marit Bouwmeester (wereldkampioene en olympisch zilver in de Laser Radial) en dressuuramazone Adelinde Cornelissen, winnares van de wereldbeker en olympisch zilver en met het team ook nog eens brons.

2,5 procent

Het verschil tussen Kromowidjojo en de nummer twee bedroeg slechts 2,5 procent van de stemmen. Kromowidjojo had ook het liefst met Vos de prijs gedeeld. "Als het aan mij had gelegen, hadden we hier samen gestaan", sprak de winnares in de richting van Vos.