Braziliaanse 'iPhone' met Android

Aangepast op

In Braziliƫ is vanaf vandaag een IPHONE te koop voor slechts 215 euro. Het gaat hier niet om de populaire telefoon van Apple, maar om een Android-smartphone met het besturingssysteem van concurrent Google.

Het is opvallend dat een bedrijf een product uitbrengt met de merknaam van Apple erin, want de Amerikaanse gigant staat erom bekend snel naar de rechter te stappen bij patentschennis.

Hoofdletters

De gelijkenis met de telefoon van Apple is overigens niet groot. De IPHONE van elektronicabedrijf Gradiente is uitgerust met een relatief langzame processor en draait op een oude Androidversie.

Gradiente vroeg in 2000 al patent aan op de naam IPHONE en dat werd vier jaar geleden door autoriteiten toegewezen. Door een grote reorganisatie is het bedrijf er niet eerder in geslaagd een telefoon met de merknaam op de markt te brengen. Volgens lokale media mag het bedrijf de naam, met hoofdletters, nog de komende zes jaar gebruiken.

Niet aan de buitenkant

Het is onbekend of Apple, dat met zijn iPhone een flink deel van de smartphonemarkt in handen heeft, alsnog een rechtszaak zal beginnen tegen Gradiente.

Opvallend detail aan de Gradientetelefoon is dat de naam IPHONE nergens op de buitenkant van het toestel staat, maar alleen in de software verwerkt is. Na een eventuele rechtszaak zou de naam met een software-update gemakkelijk verwijderd kunnen worden, alsof hij er nooit heeft gestaan.