Politici zwijgen over campagnegeld

Aangepast op

Politici zijn niet erg transparant over de financiering van hun persoonlijke verkiezingscampagne. Maar 74 van de 150 zittende Tweede Kamerleden geven op verzoek van de NOS (gedeeltelijk) inzicht in hun campagnebudget.

En van de negen bewindspersonen die via de Tweede Kamer in het kabinet terecht zijn gekomen waren alleen de ministers Dijsselbloem en Timmermans bereid opening van zaken te geven. Het CDA heeft besloten dat niemand hoefde te antwoorden.

De NOS wilde graag weten of kandidaat-kamerleden geld hebben aangenomen van derden om hun campagne te financieren. Aanleiding is een publicatie van NRC Handelsblad waaruit bleek dat VVD-kamerlid Karin Straus een paar duizend euro had aangenomen van de Roermondse aannemer Piet van Pol. Hij wordt samen met Jos van Rey verdacht van omkoping. Nieuwsuur berichtte gisteravond nog over campagnesteun van Van Rey aan VVD'er Frans Weekers.

Flyers

Van de 76 politici die wel reageerden op de NOS-enquete zeggen acht VVD'ers en acht PvdA'ers dat ze geld hebben aangenomen, onder hen ook Timmermans en Dijsselbloem. De PvdA'ers melden dat de nummers 1 t/m 40 van de lijst 2000 euro konden krijgen voor een persoonlijke campagne, mits ze een goed regioplan hadden en alles met nota's konden verantwoorden.

De VVD'ers die toegaven geld te hebben aangenomen, willen niet kwijt om hoeveel het gaat. Zij zeggen dat de individuele bedragen onder de wettelijke norm van € 4500 blijven. Karin Straus is de enige die heel exact aangeeft hoeveel geld ze heeft ontvangen. Mark Verheijen, uit Venlo, heeft € 8500 gebruikt, maar hij stelt dat alles betaald is door de lokale afdeling van de VVD.

In de meeste gevallen hebben de kandidaten het geld uitgegeven aan posters, flyers en ander drukwerk, maar ook wel aan tv-spotjes, een website, advertenties, filmpjes op You Tube of zelfs reclameborden langs de snelweg. En rozen, bij de PvdA uiteraard.

Giftenregelement

Andere Kamerleden die wel een persoonlijke campagne hebben gevoerd zeggen dat de kosten daarvan beperkt waren en door hen zelf zijn betaald. Bij sommige partijen is het verboden of minstens ongebruikelijk om een persoonlijke campagne te voeren. Kamerleden van SGP, ChristenUnie, SP en GroenLinks laten weten dat het bij hun partij niet gebeurt.

Een aantal politici is ook zelf sterk gekant tegen persoonlijke campagnes. "Ik heb een schurftige hekel aan persoonlijke campagnes", zegt Paulus Jansen (SP), "Ben tegen de Amerikaanse ontwikkelingen waar het draait om wie het meeste geld bij elkaar kan krijgen", aldus Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en "Ik moet er niet aan denken", zegt Alexander Pechtold (D66).

Het CDA is de enige grote partij van wie niemand heeft meegedaan aan de NOS-enquête. In een mail namens de landelijke penningmeester schrijft de fractievoorlichter dat het CDA de regel hanteert dat giften boven € 1500 openbaar worden gemaakt. "Waar het gaat om giften aan kandidaten, kan ik u melden dat alle giften aan mij zijn gemeld en geen van deze giften het bedrag van 1500 euro overstijgt. Daarmee hebben de kandidaten voldaan aan het giftenreglement en de richtlijnen van de partij."