Aanslagen Karachi om poliovaccins

Aangepast op

In de Pakistaanse stad Karachi zijn vijf hulpverleners doodgeschoten. De slachtoffers zijn allen vrouwen. Ze werkten mee aan een project van Unicef en gaven vaccins tegen polio, een ziekte die nog veel voorkomt bij kinderen in Pakistan.

Vier vrouwen werden op drie verschillende plekken, in een tijdsbestek van twintig minuten, in de stad Karachi doodgeschoten. Het vijfde dodelijk slachtoffer viel in de stad Peshawar.

Het is nog niet duidelijk wie achter de aanslagen zit. De Taliban hebben zich in het verleden uitgesproken tegen de vaccinaties.

Stilgelegd

Voor het vaccinatieprogramma heeft de Pakistaanse regering drie dagen uitgetrokken. Duizenden hulpverleners zouden in totaal zo'n 5,2 miljoen vaccins toedienen. In Karachi zijn de vaccinaties stilgelegd.

Premier Raja Pervez Ashraf heeft de aanslagen veroordeeld. Hij prees het werk van de hulpverleners en riep regionale autoriteiten op om de hulpverleners te beschermen.

Polio, een virusinfectie die tot blijvende verlamming kan leiden, is in de meeste landen uitgeroeid maar in landen als Pakistan, India, Afghanistan en in West- en Centraal-Afrika komt de ziekte nog vaak voor. Er is geen geneesmiddel; inenten is de enige optie.