Wie zijn de Zes van Breda?

Aangepast op

De Hoge Raad doet vandaag uitspraak over een herzieningsverzoek in de zaak van 'de zes van Breda'. Het is mogelijk een van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit in Nederland. De zes veroordeelden hebben mogelijk jarenlang ten onrechte in de cel gezeten.

De zaak

De zaak draait om de moord op 'oma Mok' in 1993. Zij was de eigenaresse van Chinees restaurant Peacock in Breda. De vrouw werd mishandeld en gewurgd gevonden in de keuken van het restaurant. De gokkast in het restaurant bleek te zijn leeggehaald en haar sieraden waren verdwenen.

De veroordeling

Drie mannen en drie vrouwen van rond de 20 jaar werden veroordeeld voor de moord. De mannen kregen 10 jaar cel en de vrouwen tot 2 jaar voor medeplichtigheid. De veroordeling werd gedaan op basis van de verklaringen van de vrouwen. De mannen hebben altijd ontkend er iets mee te maken te hebben.

Na de vrijlating

Eén van de mannen is na zijn vrijlating naar rechtspsycholoog Peter van Koppen gestapt. Die heeft de zaak samen met studenten onderzocht. Volgens Van Koppen zijn de verklaringen van de vrouwen verre van waterdicht.

1) Zo hebben zij verklaard dat er papiergeld is meegenomen uit de gokkast, terwijl daar helemaal geen papiergeld in zit.

2) Ook zijn volgens Van Koppen ontlastende verklaringen van getuigen door de politie achtergehouden.

3) Bovendien zijn twee van de vrouwen door justitie vervolgd voor meineed.

Gerechtelijke dwaling

Volgens Van Koppen had het in deze zaak nooit tot een veroordeling mogen komen. Het herzieningsverzoek is ingediend door procureur-generaal Diederik van Aben. Dat is opmerkelijk. Normaal gesproken wordt een herzieningsverzoek ingediend door een advocaat of door de veroordeelde zelf. Volgens Geert Jan Knoops, advocaat van drie van de verdachten, laat dit herzieningsverzoek zien dat het aantal gerechtelijke dwalingen in Nederland misschien wel veel groter is dan we denken.