Zilverroof uit museum Huis Doorn

Aangepast op

Bij een inbraak in museum Huis Doorn zijn ruim twintig zilveren voorwerpen gestolen. Het zijn vooral bekers. Hoe kostbaar de gestolen spullen zijn, is nog niet te zeggen. Volgens een bestuurder van het museum zijn ze in elk geval van grote cultuur-historische waarde.

De inbraak was in de nacht van zondag op maandag. Bekeken wordt nu, hoe het beveiligingsplan van het museum kan worden aangescherpt.

Het museum op de Utrechtse Heuvelrug kampt met problemen; het Rijk wil de subsidie volgend jaar meer dan halveren, tot 215.000 euro. Volgens het museumbestuur moeten het kasteel en het landgoed daardoor waarschijnlijk worden gesloten voor het publiek.

Subsidie

Donderdag wordt over de voorgestelde bezuiniging gestemd. Het bestuur van Huis Doorn praat woensdag met de top van het ministerie van Cultuur. Volgens het museumbestuur gaat het gesprek over toezeggingen van minister Bussemaker. Zij zei gisteren in de Tweede Kamer dat het museum wel subsidie kan krijgen voor projecten over de Eerste Wereldoorlog.

Huis Doorn geeft een beeld van het leven van de Duitse keizer Wilhelm II, die er in ballingschap woonde van 1920 tot zijn dood in 1941. Het werd in 1945 door de Nederlandse overheid geconfisqueerd. Inmiddels is het een verzelfstandigd Rijksmuseum.