NOS NieuwsAangepast

Kort geding over epd van de baan

Het kort geding over het elektronisch patiëntendossier is van de baan. De zorgverzekeraars zijn tegemoetgekomen aan de eisen van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen.

De belangenvereniging had een kort geding aangespannen omdat deelname aan het epd in de contracten voor 2013 verplicht werd gesteld. Die verplichting is nu officieel ingetrokken. Alle huisartsen krijgen een brief waarin dat wordt bevestigd.

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen zegt dat in het systeem de patiëntgegevens niet genoeg beschermd zijn, waardoor die in verkeerde handen kunnen vallen. Bovendien zou het elektronisch dossier een schending van het beroepsgeheim zijn.

Nieuwe stijl

De belangenvereniging had ook een kort geding aangespannen tegen de bedenkers van het epd. Dat kort geding is eveneens ingetrokken, de huisartsen geven de bedenkers nog een paar maanden de tijd om verbeteringen door te voeren. Mogelijk volgt later alsnog een rechtszaak.

Het elektronisch patiëntendossier nieuwe stijl moet op 1 januari van start gaan. Vanaf dan kan aan patiënten worden gevraagd of ze het goed vinden dat hun gegevens in het epd worden opgenomen. Die gegevens kunnen daarna ook worden ingezien door andere zorgverleners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl