Obama doet ook voorstel begroting

Aangepast op

President Obama heeft een tegenvoorstel gedaan om de Amerikaanse begroting voor komend jaar rond te krijgen.

Volgens anonieme bronnen wil hij een belastingverhoging instellen voor Amerikanen die meer verdienen dan 400.000 dollar per jaar. Dat melden verschillende media. In zijn verkiezingscampagne had hij beloofd die limiet op inkomens boven de 250.000 dollar te stellen.

De Republikeinse onderhandelaar, Huis-voorzitter John Boehner, deed afgelopen weekend juist een voorstel om mensen met een jaarsalaris vanaf 1 miljoen meer belasting te laten betalen. Obama wees dat idee toen meteen af, maar hij zag het wel als een toenadering van de Republikeinen.

Handreiking

Het nieuwe voorstel van de president wordt gezien als een grote handreiking van de Democraten. Ook zouden die bereid zijn te praten over een lagere inflatiecorrectie voor AOW-uitkeringen.

Boehner en Obama hebben gisteren 45 minuten vergaderd. Daarbij zijn de nieuwe voorstellen besproken.

Fiscal cliff

Republikeinen en Democraten zoeken naar een manier om een het begrotingstekort van de Verenigde Staten te verminderen. Als ze dat voor 1 januari niet lukt, dan worden automatisch stevige bezuinigingen en belastingverhogingen van kracht.

Beide partijen willen deze zogenoemde fiscal cliff vermijden, omdat onder meer economen in dat geval verwachten dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt.

Interne oppositie

De komende dag moet duidelijk worden hoe de voorlopige plannen door de achterban van de twee partijen worden ontvangen.

Zowel de Republikeinen als de Democraten kampen met sterke oppositie binnen de eigen partij. Die conservatieven en liberalen willen respectievelijk niet dat de belastingen worden verhoogd of dat wordt bezuinigd op het sociale vangnet.