Obama praat over reactie Newtown

Aangepast op

De Amerikaanse president Obama en vicepresident Biden hebben met drie leden van hun kabinet bekeken hoe ze op de schietpartij op de school in Newtown moeten reageren.

Er zijn nog geen concrete maatregelen bekend geworden. Het doel was volgens een woordvoerder van het Witte Huis "het in kaart brengen van manieren waarop het land kan reageren op de tragedie in Newtown".

De ministers van onderwijs, justitie en gezondheidszorg waren bij het gesprek aanwezig.

Verbod op gevechtswapens

Obama zei afgelopen nacht in een toespraak tijdens een herdenkingsdienst in Newtown dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om dit soort schietpartijen te voorkomen. "Kunnen we zeggen dat we echt genoeg doen om de kinderen van ons land de kans te geven die ze verdienen om een gelukkig leven te leiden en met een doel voor ogen. Ik heb hier de afgelopen dagen over nagedacht en als we eerlijk zijn is het antwoord nee. We doen niet genoeg en we moeten veranderen."

Een aantal Democraten wil dat het verbod op gevechtswapens weer wordt ingevoerd. De wet die het verbod op dit soort militaire wapens regelde, liep in 2004 af.

Ook de Democratische gouverneur Malloy van de staat Connecticut waar de schietpartij plaatsvond, hoopt op een verbod. Hij wil vrijdag in de hele staat een minuut stilte houden om de slachtoffers te herdenken.