Brand Bangladesh sabotage

Aangepast op

De brand die in Bangladesh aan meer dan 100 textielarbeiders het leven kostte, was het gevolg van sabotage. Dat heeft het hoofd van de onderzoekscommissie bekendgemaakt.

Hoe de sabotage is gepleegd, zei hij niet. Evenmin zei hij wie er verantwoordelijk voor is en wat het motief van de dader is geweest.

Volgens de commissie is ook vast komen te staan dat negen leidinggevenden werknemers hebben tegengehouden toen zij aan de brand wilden ontkomen.

Nalatigheid

De brand in de textielfabriek in de buurt van Dhaka brak uit op zaterdag 24 november. De meeste van de ruim 100 slachtoffers vielen op de tweede verdieping.

Het onderzoeksrapport is aan de minister van Binnenlandse Zaken aangeboden. Eén van de aanbevelingen is om de eigenaar te vervolgen. Hem wordt ernstige nalatigheid verweten.

De veiligheidsvergunning van de fabriek was verlopen. Ook hadden maar drie verdiepingen van het gebouw gebruikt mogen worden in plaats van negen.

Opgepakt

Een paar dagen na de brand werden drie leidinggevenden opgepakt, omdat ze deuren hadden dichtgedaan nadat de brand was uitgebroken.

In de fabriek werd kleding geproduceerd voor de Europese en Amerikaanse markt.