Minister Bussemaker ontkent dat drie Rijksmusea de deuren moeten sluiten omdat ze minder subsidie krijgen. Voor Slot Loevestein, Huis Doorn en het Rijksmuseum Twenthe zijn volgens haar nog voldoende mogelijkheden om open te blijven. Dat zei ze in de Tweede Kamer.

De musea worden 50 procent gekort, omdat ze volgens de Raad voor Cultuur geen belangrijke nationale of internationale collectie hebben.

In het geval van het Rijksmuseum Twenthe is Bussemaker bereid bij te springen. Maar dat doet ze alleen als de gemeente Enschede en de provincie Overijssel ook een bijdrage leveren, zei ze.

Bestaansrecht

Voor Slot Loevestein, de plek waaruit Hugo de Groot in een boekenkist wist te ontsnappen, suggereerde ze dat de omringende gemeenten de 200.000 euro ophoesten die het museum zegt nodig te hebben. Hoe dan ook heeft het museum genoeg bestaansrecht, zei Bussemaker. "Het beeld van een kasteel dat langzaam in verval raakt, waar de gieren rondhangen, dat klopt niet."

Huis Doorn, waar de laatste Duitse keizer in ballingschap woonde, kan samenwerking zoeken met een ander museum, zei Bussemaker.

STER reclame