Roemeense premier mag door

Aangepast op

Door correspondent Joost van Egmond

Premier Victor Ponta mag blijven zitten. Na zijn klinkende verkiezingsoverwinning vorige week kreeg de 40-jarige Ponta vandaag van president Basescu de opdracht om een nieuwe regering te vormen. Vanzelfsprekend was dat niet. Basescu had gedreigd om zijn politieke rivaal te passeren bij de benoeming.

De ruzie tussen de socialist Ponta en de liberaal Basescu domineert al een half jaar de Roemeense politiek. Deze zomer probeerde Ponta de president zelfs af te zetten, wat de twee definitief tot aartsvijanden maakte. Het bezorgde Ponta ook een felle tik op de vingers van de Europese Unie. Brussel vond dat de rechtstaat in gevaar kwam.

Drastisch gekort

Toen Basescu na een korte schorsing mocht terugkeren als staatshoofd, zwoer hij Ponta niet meer als premier te zullen dulden. Maar Ponta's enorme verkiezingsoverwinning maakte zijn herbenoeming onontkoombaar. Basescu, die anders graag op televisie verschijnt, deed zijn nederlaag vandaag met een schriftelijke verklaring af.

Het betekent dat Roemenië de komende tijd opgescheept blijft met een vete tussen zijn twee machtigste politici, die ieder moment tot nieuwe aanvaringen kan leiden. Ponta zei al eerder dat hij niet zo naïef is om te geloven dat het voortaan koek en ei zou zijn tussen hem en de president. Dat is slecht nieuws voor investeerders, die hoopten dat de verkiezingen stabiliteit zouden brengen.

Wel kan Ponta, met zijn riante meerderheid in het parlement, nu haast maken met economische hervormingen die nodig zijn om tot een akkoord te komen met het Internationaal Monetair Fonds. Roemenië zit in een slepende economische crisis en heeft buitenlands geld hard nodig om groei te stimuleren.

Ponta wil graag investeringen aantrekken, maar heeft tijdens zijn verkiezingscampagne ook fikse nieuwe uitgaven beloofd, zoals het herstellen van de ambtenarensalarissen. Die zijn door zijn liberale voorganger drastisch gekort, mede op aandringen van datzelfde IMF.