Libië sluit grenzen met buurlanden

Aangepast op

Libië sluit vanwege de groeiende onrust in het land de grenzen met vier buurlanden. Een groot deel van het zuiden van Libië is bestempeld tot 'gesloten militaire zone'.

De nationale assemblee heeft besloten dat de grenzen met Tsjaad, Niger, Sudan en Algerije voor onbepaalde tijd dicht blijven. Verder heeft het Libische ministerie van Defensie de opdracht gekregen om een militaire bestuurder te benoemen die "voortvluchtige misdadigers en illegale immigranten" moet laten arresteren.

Stammenstrijd

In het gebied liggen de steden Kufra en Sabha, waar dit jaar bij gevechten tussen gewapende groepen al meer dan honderd mensen zijn gedood. De gevechten gaan vooral tussen de oorspronkelijke bewoners van het zuiden van Libië, de Tabu-stam, en de Arabische Zwia-stam.

De Tabu-stam werd tijdens het regime van kolonel Kadhafi zwaar onderdrukt. De stam beschuldigt de huidige regering van voortdurende discriminatie.

Libië heeft moeite met het samenstellen van een krachtig leger. De strijdkrachten leunen nog sterk op de rebellen die vorig jaar tegen Kadhafi vochten.