NOS NieuwsAangepast

Manifest Breivik in het Nederlands

Een groot deel van het manifest van Anders Breivik is in het Nederlands vertaald. Op de website Breivik Report is een verwijzing te vinden naar de vertaling van het werk van de Noorse massamoordenaar.

Het origineel telt 785.474 woorden, de Nederlandse vertaling 370.004. Er is volgens het weblog Breivik Report door een team aan gewerkt.

Veel werk

Verslaggever Jeroen Wollaars: "Hoewel we niet weten hoe groot dat team is, is het duidelijk dat er veel werk in is gaan zitten. Ik heb de originele tekst vergeleken met de vertaling en heb gekeken wat Google Translate er van maakt. Dan zie je duidelijk dat hier geen computer aan te pas is gekomen".

Breivik Report is een blog met informatie over het gedachtengoed van Breivik. Veel van zijn brieven en documenten staan op de site.

Opvattingen

Het manifest, ruim 1500 pagina's, is geschreven voor de aanslagen in Oslo. Het gaat onder meer over de extreem-rechtse en anti-islamitische opvattingen van Breivik.

Ook Nederland wordt in zijn werk besproken. Volgens Breivik was ons land eeuwenlang een toevluchtsoord voor mensen die meer vrijheid van meningsuiting zochten. "Maar Nederland wordt meer en meer een totalitaire samenleving als een direct gevolg van de massa-immigratie en in het bijzonder de instroom van moslims."

Massamoord

In juli 2011 liet de rechts-radicale Anders Breivik een bom afgaan in het centrum van Oslo. Daarbij kwamen acht mensen om het leven. Vervolgens reed hij naar Utøya, naar een jeugdkamp voor Jonge Socialisten. Daar schoot hij 69 mensen dood.

In augustus 2012 is Breivik schuldig bevonden aan de massamoord op 77 mensen. Daarvoor kreeg hij een celstraf van 21 jaar. Dat is de maximale celstraf in Noorwegen. Indien Breivik na die tijd nog als een gevaar voor de samenleving wordt gezien, kan zijn straf elke vijf jaar worden verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl