Samsom politicus van het jaar

Aangepast op

PvdA-leider Diederik Samsom is door de parlementaire pers gekozen tot Politicus van het Jaar 2012. De Haagse journalisten typeren hem als een "politicus met een goede acceleratie" en een "comeback-kid".

"Wie in één jaar de lijsttrekkersstrijd in eigen partij wint, vervolgens een uiterst succesvolle verkiezingscampagne voert en dan ook nog de formatie wint, is zonder meer Politicus van het Jaar."

Oud-minister De Jager werd tweede in de verkiezing, die voor de tiende keer werd georganiseerd door het Radio 1 Journaal. De jury roemt hem als een "knappe communicator".

'Paar deukjes' voor Rutte

Premier Rutte, die de titel de afgelopen twee jaar in de wacht sleepte, eindigde deze keer als derde. "Hoewel een paar deukjes opgelopen, goed staande gebleven afgelopen jaar", vinden de journalisten.

De parlementaire pers koos de nieuwe minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, tot het Politieke Talent van 2012. Zij werd in 2010 voor de VVD in de Tweede Kamer gekozen.

Volgens het juryrapport heeft zij "ondanks fout bij weigerambtenaren" bewezen een goed Kamerlid te zijn, en een veelbelovend minister.

Catshuisoverleg

Bezoekers van NOS.nl kozen het Politieke Moment van 2012. Dat werd het mislukken van het Catshuisoverleg over de miljardenbezuinigingen in april. Het moment dat Diederik Samsom de PvdA vlak voor de verkiezingen in september weer op de kaart zette, werd tweede.