De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen zijn voor het eerst bereid om te praten over een belastingverhoging voor de rijken, zeggen bronnen in Washington. Maar president Obama zou vinden dat de nieuwe voorstellen nog lang niet ver genoeg gaan.

De Republikeinse leider in het Huis, Boehner, zou hebben ingestemd met een belastingverhoging voor Amerikanen die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen. In ruil daarvoor eisen de Republikeinen dat er wordt gesneden in de sociale zekerheid.

Belastingen

Obama wil dat de belastingen verhoogd worden voor ieder huishouden met een jaarsalaris vanaf 250.000 dollar. Alleen dan komt er in zijn ogen voldoende geld beschikbaar om het overheidstekort substantieel te verlagen.

Republikeinen en Democraten moeten het voor het eind van het jaar eens worden over de begroting voor 2013. Als ze daar niet in slagen, krijgen de Amerikanen automatisch te maken met een pakket van forse bezuinigingen en hogere belastingtarieven, de zogenoemde fiscal cliff.

Beide partijen willen dat scenario voorkomen, omdat ze vrezen dat het leidt tot een recessie.

Onbespreekbaar

De Republikeinse Afgevaardigden worden op de vingers gekeken door de ultraconservatieve vleugel van de partij voor wie hogere belasting voor de rijken onbespreekbaar is. En Obama weet dat een bezuiniging op de sociale voorzieningen, in het bijzonder de zorgwet Medicare, voor zijn achterban onbespreekbaar is.

De begrotingsbesprekingen zijn voor vandaag opgeschort, omdat president Obama naar Newtown reist voor de herdenking van de slachtoffers van de schietpartij op een basisschool.

STER reclame