Reddingmaatschapij 'geschoffeerd'

Aangepast op

De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij KNRM voelen zich "diep geschokt en geschoffeerd" door de kritiek op hun pogingen om de bultrug op het eiland de Razende Bol te redden. Dat staat in een verklaring op de website van de reddingmaatschappij.

De KNRM is vooral boos over de beschuldigingen van rederij Noordgat. De rederij had in diverse media gezegd te zijn tegengewerkt door de KNRM.

Proces verbaal

De KNRM wijst erop dat het de politie te water was die iedereen de toegang heeft ontzegd tot de zandplaat, en dat de reddingmaatschappij hier niets mee te maken heeft gehad. De politie te water heeft proces-verbaal opgemaakt tegen Noordgat, omdat de rederij het toegangsverbod overtrad.

Eerder uitte onder anderen de directeur van Sea Shepherd kritiek op de pogingen het dier met netten los te trekken.

Protest

Een boot met mensen van Sea Shepherd ging op weg naar de Razende Bol, maar keerde vanavond terug omdat het weer te slecht was. Ze wilden het toegangsverbod negeren en protesteren tegen de "onprofessionele" wijze waarop er met het dier is omgegaan.

Ook Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ging op weg naar de zandplaat waarop het dier ligt, maar ook zij keerde om veiligheidsredenen terug naar Den Helder.