NOS NieuwsAangepast

Sea Shepherd wil actie voor bultrug

Sea Shepherd Nederland heeft via Twitter mensen opgeroepen naar Den Helder te komen om de gestrande bultrug bij Texel te steunen. "Johannes heeft onze hulp nodig. Kom met velen naar Den Helder", luidt de tweet.

Directeur Geert Vons legt uit dat de actie bedoeld is om te protesteren tegen de gang van zaken rond de redding en "euthanasie" van de bultrug. Hij noemt de acties zeer onprofessioneel. Ook is Sea Shepherd verontwaardigd over alle tegenstrijdige berichten over het dier.

'Onprofessionele werkwijze'

Zo zei natuurcentrum Ecomare dat de bultrug nog levensvatbaar was, maar sprak het Dolfinarium dat tegen. Als voorbeeld van de in zijn ogen onprofessionele werkwijze noemt Vons de reddingsbrigade, die het dier met netten probeerde weg te slepen. Ook vraagt Vons zich af waarom er een slaapmiddel is geïnjecteerd, terwijl de enige manier om een walvis te euthanaseren volgens hem met explosieven is.

Borstspier

Het ministerie van Economische Zaken heeft toestemming gegeven het dier vandaag opnieuw in de borstspier te injecteren met een slaapmiddel, om hem uit zijn lijden te verlossen. Gisteren gebeurde dat ook, maar vanochtend bleek het dier nog in leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl