'Schutter was slim en verlegen'

Aangepast op

De 20-jarige Adam Lanza, die gisteren een bloedbad aanrichtte op een basisschool in Newtown, was een intelligente en verlegen jongen. Zijn klasgenoten noemden hem "afstandelijk", schrijven Amerikaanse media.

Lanza groeide op in een welvarende wijk in Newtown. Zijn ouders scheidden vier jaar geleden. Moeder Nancy, die gisteren dood werd gevonden in haar huis, wordt omschreven als een aardige vrouw die thuis graag dobbelspelletjes organiseerde. Vader Peter heeft een hoge functie bij een financiƫle dienstverlener, broer Ryan werkt als belastingexpert in Manhattan.

Op school zei Adam weinig, schrijft de New York Times. Als hem iets werd gevraagd gaf hij intelligent antwoord, maar reageerde hij nerveus en opgejaagd. "Hij spuugde zijn woorden uit, alsof het pijn deed om te spreken."

Sociaal onhandig

Hij was een sociaal erg onhandige jongen, zeggen mensen die hem kenden. Een familielid noemde hem tegenover ABC News "duidelijk niet in orde". Vrienden van zijn broer meldden aan Fox News dat hij een ontwikkelingsstoornis had. Volgens sommige mensen zou hij aan het syndroom van Asperger hebben geleden.

De autoriteiten maakten bekend dat Lanza wel een vriendin had. Zij zou, samen met een vriend, worden vermist in New Jersey. Wie zij is is niet duidelijk.

Lanza laat weinig sporen na. Hij had geen Facebookpagina. In het jaarboek van zijn school ontbreekt een foto; in plaats daarvan zijn de woorden "camera shy" afgedrukt. Amerikaanse media laten een foto van hem uit 2005 zien.