NOS NieuwsAangepast

Geen vervolging voor Britse UFO-hacker

De Britse hacker Gary McKinnon wordt niet vervolgd in Engeland. Hij brak in bij computers van de Amerikaanse regering voor zijn onderzoek naar UFO's. Amerika wil dat hij uitgeleverd wordt, maar Engeland werkt daar niet aan mee. Nu is besloten dat hij ook niet vervolgd wordt in Engeland, omdat zijn actie een Amerikaanse aangelegenheid is.

Keir Starmer, het hoofd van het Openbaar Ministerie, heeft dat besluit genomen. Het is volgens hem niet praktisch om McKinnon in Engeland te vervolgen voor het hacken van de Amerikaanse computers. Als hij vervolgd zou moeten worden, zou dat in de VS moeten zijn, vindt hij. "De meeste getuigen zitten in de VS, net als al het fysieke bewijs en sommige gevoelige informatie." De kans dat hij in Engeland veroordeeld zou worden is "niet groot".

De 46-jarige McKinnon is al tien jaar bezig om vervolging te ontlopen. Nu lijkt dat eindelijk gelukt, hoewel Amerika hem nog altijd wil arresteren. Zijn advocate, Karen Todner, is daarom nog niet tevreden. "Ik ben teleurgesteld dat de VS nog steeds vraagt om zijn uitlevering, omdat hij zo Engeland dus niet uitkan. Nu blijft de zaak boven zijn hoofd hangen."

Gary's familie vraagt nu aan president Obama of Amerika hem met rust wil laten. Zijn moeder heeft daar wel vertrouwen in. "Ik denk dat het mogelijk is omdat ik denk dat Obama en zijn vrouw goede mensen zijn."

Asperger

Gary McKinnon wordt beschuldigd van het hacken van 97 computers van de Amerikaanse regering. Hij deed dat voor zijn onderzoek naar UFO's. Hij geeft toe de computers te hebben gehackt, maar hij zou geen schade hebben toegebracht. Sterker nog, hij zou zelfs zwakke punten in het systeem gemeld hebben.

De Amerikaanse regering denkt daar heel anders over. In de aanklacht staat dat hij belangrijke bestanden verwijderd zou hebben en voor 800.000 dollar aan schade zou hebben toegebracht. Ook zou hij voor hinder hebben gezorgd bij de Amerikaanse aanpak van de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Hij zou daarvoor maximaal 60 jaar achter de tralies kunnen verdwijnen.

Eerder besloot de minister van Binnenlandse Zaken van Engeland, Theresa May, dat McKinnon niet wordt uitgeleverd aan de VS. De hacker leidt aan het syndroom van Asperger. Ze zijn bang dat hij zelfmoord pleegt als hij wordt uitgeleverd.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl