Pandapunten mooiste woord van 2012

Aangepast op

Pandapunten is het mooiste woord van het jaar. Dat is de uitslag van een verkiezing dat het Instituut voor Nederlandse Lexicologie had georganiseerd.

Leuk en aardig, maar veel mensen hebben geen idee wat pandapunten zijn. Daarom de definitie "Pandapunten krijg je voor elke seksloze maand. Studenten krijgen zo'n punt voor elke week zonder seks." Immers: als je te lang geen seks hebt, word je bedreigd met uitsterven, net als de panda.

In totaal ging 40 procent van de stemmen naar pandapunten. Andere kanshebbers waren aardhommel, hybridekameel, lentezon en zwijgprotest. Een overzicht van de definitie van die woorden is te vinden op de site van het INL.

Lelijkste woord

Het instituut ging niet alleen op zoek naar het mooiste woord van 2012, maar ook naar het lelijkste. Hop!-koffer, schurftmijt, taalnazi en worstcasescenario waren daarvoor genomineerd, maar 31 procent van de stemmen ging uiteindelijk naar Grexit.

"Lollig doen over een crisis, afschuwelijk.", gaf één van de stemmers als reden op dat dit woord moest winnen. Anderen vonden het een geforceerde samentrekking of gewoon lelijk klinken.