Veiling 4G levert 3,8 miljard op

Aangepast op

De veiling van 4G-frequenties voor mobiele telefonie heeft 3,8 miljard euro opgeleverd. KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele2 zijn erin geslaagd om vergunningen te krijgen. Dit heeft minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt.

Het geld komt in de schatkist en wordt niet besteed aan extra uitgaven. Kamp voelt er niets voor om geld uit te geven terwijl er een begrotingstekort is. "Dankzij dit bedrag komen we iets minder tekort volgend jaar en dat is voor iedereen een goede zaak", zegt de minister.

Keuze

De veiling maakt extra frequentieruimte vrij voor sneller mobiel internet. De minister denkt dat er meer keuzevrijheid voor consumenten ontstaat. "Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie", zegt minister Kamp.

Op dit moment zijn er drie bedrijven die met hun eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden. Vanaf 2013 komt daar nieuwkomer Tele2 bij.

17 jaar

"Met de komst van nieuwkomer Tele-2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls", aldus Kamp.

De vergunningen gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van 17 jaar.