NOS NieuwsAangepast

Dekker bekijkt pestbeleid scholen

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs laat de inspectie onderzoeken of scholen meer moeten doen tegen pesten. Dat zei hij na afloop van de ministerraad.

Veel scholen hebben al een protocol tegen pesten, maar Dekker wil weten wat dat precies inhoudt. Als er niet genoeg wordt gedaan om het pesten tegen te gaan, dan zal hij overwegen om een protocol of lesprogramma tegen pesten te verplichten.

"We gaan kijken of er wellicht meer nodig is om te zorgen dat scholen hier bewust mee omgaan", zei Dekker. Hij verwacht begin volgend jaar te kunnen inschatten of er nadere stappen nodig zijn.

'Ogen openhouden'

Vicepremier Asscher zei op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad dat protocollen niet voldoende zijn om pesten uit de wereld te helpen. "Er is geen knop waar het kabinet op kan drukken. Protocollen verdwijnen vaak in een la." Hij vindt dat iedereen de ogen open moet houden om te zien of er mensen zijn die gepest worden.

Gisteren werd bekend dat een 15-jarig meisje uit Staphorst zelfmoord heeft gepleegd door voor een trein te springen. Er wordt onderzocht of dit te maken had met pesten. Vorig maand pleegde de 20-jarige Tim Ribberink zelfmoord. Zijn ouders maakten zijn afscheidsbrief openbaar, waarin hij zei dat hij zijn leven lang bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten was.

Open brief

Premier Rutte schreef eerder deze week een brief aan Jeffrey Arenz, die in een open brief beschreef hoe hij jarenlang door twee jongens was gepest. Rutte zei dat maatregelen van het kabinet niet voldoende zijn. "We moeten het echt samen aanpakken, met kinderen, ouders, scholen, gemeentes en (sport-)clubs. Het kabinet helpt waar het kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl