Hackers Time: Kim Jong-un is Man van het Jaar

Aangepast op

Hij werd al 'benoemd' tot de meest sexy man van 2012, nu is hij door lezers van Time Magazine ook gekozen tot man van het jaar: de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Maar niet heus. De poll op de Time-website werd gehackt door de online actiegroep 4Chan.

Ook de rest van de poll is gehackt. Er staan niet alleen opvallende namen in (op plek 2 presentator van de Daily Show Jon Stewart, op plek 3 'Undocumented Immigrants', ofwel illegale immigranten), er zit ook een boodschap in verstopt: als je de eerste letters van de top 14 achter elkaar zet, staat er: KJU GAS CHAMBERS, een protest tegen het strenge regime in het Aziatische land.

De top 14:

Kim Jong-un Jon Stewart Undocumented Immigrants Gabby Douglas Aung San Suu Kyi and Thein Sein Stephen Colbert Chris Christie Hillary Clinton Ai Weiwei Mohamed Morsi Bashar Assad E.L. James Roger Goodell Sheldon Adelson

Een andere verrassing in de poll is 'gangnam' Psy op plek 17, die bijna achtduizend stemmen meer kreeg dan Barack Obama. Hier de volledige uitslag.

Geen invloed

De internetpoll zou - ook als deze niet gehackt was - geen invloed hebben op wie de Time-redactie uiteindelijk uitroept tot persoon van het jaar. "We maken onze selectie niet op basis van de pollresultaten," zegt hoofdredacteur Radhika Jones, "maar het is altijd interessant om te zien op welke positie onze voorkeurskandidaten eindigen."

Op woensdag 19 december maakt Time Magazine in de Today show bekend wie de redacteuren van het blad tot persoon van het jaar verkiezen.

Door: Luuk