Dissident Rusland verder in 't nauw

Aangepast op

Opsporingsdiensten in Rusland hebben een nieuw onderzoek geopend tegen een van de belangrijkste oppositieleiders van het land, Aleksej Navalny.

Hij zou voor 1,4 miljoen euro hebben gefraudeerd met een postbedrijf. Ook Navalny┬┤s broer Oleg is verdachte in de zaak.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar de broers Navalny van worden verdacht. Volgens sommige berichten hebben zij tussen 2008 en 2011 een handelsonderneming gebruikt om "tegen doelbewust opgedreven prijzen" post te verzenden.

Verduisterd

Aleksej Navalny mag al sinds juli het land niet meer uit in verband met een ander onderzoek tegen hem. In die zaak wordt hem verweten op grote schaal hout te hebben verduisterd, terwijl hij werkte als adviseur van een regionale gouverneur.

De beschuldigingen komen een dag voor een oppositiedemonstratie in Moskou, waaraan ook Navalny zal meedoen.

Voor de protestmars is geen toestemming gegeven, maar de verwachting is dat er toch zal worden gedemonstreerd. De oppositie gaat ervan uit dat het nieuwe onderzoek om die reden juist vandaag is aangekondigd.

Onder vuur

De oppositie in Rusland ligt zwaar onder vuur. Een andere oppositieleider, Sergej Oedaltsov, wordt samen met een aantal mede-activisten van het Links Front verdacht van het organiseren van rellen tijdens een demonstratie in mei van dit jaar. Een van die activisten is al veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf.