Ontheemden Syrië niet te tellen

Aangepast op

Het is volslagen onduidelijk hoeveel Syriërs er in eigen land op de vlucht zijn. Het officiële getal van 1,2 miljoen is al een paar maanden oud en een betrouwbare aanpassing is nog niet gepubliceerd door de internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR.

"Langs de grens met Syrië en Turkije heb ik meerdere NGO's ontmoet die hulp willen geven, maar officieel niet aan het werk kunnen", zegt Lex Runderkamp, reizend verslaggever voor de Arabische wereld. "Zij gaan uit van veel grotere aantallen vluchtelingen in Syrië."

De afgelopen paar maanden heeft het regime de bombardementen met vliegtuigen en helikopters drastisch opgevoerd. Het aantal burgers wat daarvoor op de vlucht slaat is ook groter geworden.

Recente vluchtelingen

"Ik ben zelf in het grensgebied en ook in de provincies Idlib en Aleppo veel gezinnen tegengekomen die net op de vlucht waren. Dus wat is het beste getal om te hanteren over 'displaced persons' in Syrië, oftewel ontheemden?", vraagt Runderkamp zich af.

"De BBC hanteert het getal van twee miljoen, maar ook dat getal is al even geleden genoemd. Van wat ik zelf gezien heb in het gebombardeerde Noord-Syrië, durf ik wel te zeggen dat het inmiddels tegen de drie miljoen binnenlandse vluchtelingen moet lopen."