Kind William en Kate troonopvolger

Aangepast op

Het oudste kind van prins William en zijn echtgenote Kate wordt zeker de troonopvolger. Het maakt niet uit of het kind een jongen of een meisje is.

De Britse regering heeft donderdag een wetsontwerp naar het parlement gestuurd waarmee de regels voor de troonopvolging worden gewijzigd. Mannelijke royals krijgen niet langer een voorkeursbehandeling bij de troonopvolging. Kate is momenteel zwanger.

Vicepremier Nick Clegg zegt bij de BBC dat de nieuwe wet een einde maakt aan eeuwen van discriminatie van vrouwen.

Gemenebest

De Britse vorst is ook het staatshoofd van vijftien andere landen binnen het Britse Gemenebest. Vorige week gaven de vijftien regeringen van die landen toestemming voor de wetswijziging die een einde maakt aan de troonopvolging in mannelijke lijn.

In hetzelfde voorstel wordt ook een andere wet afgeschaft. Het is niet meer strafbaar als de troonopvolger besluit om met iemand te trouwen van het rooms-katholieke geloof.

Dat verbod kwam voort uit het conflict in de 16de eeuw tussen koning Hendrik VIII van Engeland en de paus. Tijdens dat conflict ontstond de Church of England. De Britse vorst staat aan het hoofd van die kerk.

Tot nu toe mocht een troonopvolger al wel met een jood, hindoe of moslim trouwen.