Seto verslaat Cseh op wisselslag

Aangepast op

Daiya Seto is wereldkampioen op de 400 meter wisselslag geworden. De nog maar achttienjarige Japanner verwees in Istanbul de arme Lászlo Cseh naar het zilver.

De Hongaar is al jaren grootverdiener op de EK's, maar op de WK's en de Spelen zaten Ryan Lochte en Michael Phelps hem altijd dwars. Dit keer lag hij lang op koers om zijn tweede wereldtitel ooit in de wacht te slepen.

Op de schoolslag nam Seto echter knap afstand en op de afsluitende vrije slag wist hij het gat in stand te houden. Met 3.59,19 was de Japanner meer dan een seconde rapper dan Lászlo.

David Verraszto verzachtte het Hongaarse leed enigszins met het brons.

Goud VS op estafette

De 4x200 meter vrije slag mondde uit in een boeiende race die uiteindelijk door de Verenigde Staten werd gewonnen.

Namens de VS beet Ryan Lochte het spits af en Paul Biedermann deed dat voor de Duitse ploeg. Beiden zwommen flink onder het wereldrecord, maar hun teamgenoten konden dat tempo niet volhouden.

Met 100 meter voor de boeg ging de strijd om het goud tussen de Amerikaan Matthew McLean en Robert Hurley. De Australiër heeft een geweldige onderwatertechniek en kwam in de laatste baan op gelijke hoogte te liggen. McLean bleek echter de snelste zwemmer en tikte als eerste aan in 6.51,40.

Voor Lochte was het al zijn derde gouden plak van het toernooi.

Nederlands tintje

Op de 100 meter rugslag kreeg het goud een Nederlands tintje door de Amerikaan Matthew Grevers, die de wereldtitel voor zich opeiste.

Beide ouders van Grevers zijn Nederlands en tot zijn achttiende had ook de kersverse wereldkampioen Grever een Nederlands paspoort.