Ontslagen door 'etnisch' haar

Aangepast op

De Amerikaanse weervrouw Rhonda Lee is ontslagen toen ze via Facebook reageerde op een kijker. Die vond dat ze een pruik op moest zetten of haar haar moest laten groeien. Hij vroeg zich af of ze kanker heeft. Waarom ze is ontslagen? Ze reageerde niet volgens de procedure van de zender.

De reactie kwam van Emmitt Vascocu en was geschreven op de Facebookpagina van de omroep:

"De donkere dame die het nieuws doet is een erg aardige vrouw. Ze moeten alleen wel een pruik dragen of haar haar laten groeien. Ik weet niet zeker of ze kanker heeft, maar toch vind ik het er niet goed uitzien op televisie. Het is alsof een man met haar tot op zijn middel het nieuws presenteert."

Rhonda reageerde op de reactie:

"Hallo Emmit, ik ben de 'donkere dame' die je bedoelt. Het spijt me dat je mijn etnische haar niet mooi vindt. En nee, ik heb geen kanker. Ik ben een niet-rokende, 1.60 meter, 55 kilo, 40 kilometer per week hardlopende, 37-jarige vrouw, ik ben in perfecte gezonde conditie.

Ik ben trots op mijn Afro-Amerikaanse afkomst, waar mijn haar bij hoort. Voor jouw informatie: traditioneel groeit ons haar niet naar beneden maar naar boven. Veel donkere vrouwen gebruiken apparaten om het haar te stijlen, zodat ze een meer Europese haargroei hebben. Ik vind dat niet nodig. Ik ben trots op wie ik ben en de schoonheidsstandaard die ik hanteer. Vrouwen komen in alle vormen, maten, nationaliteiten en verschillen in schoonheid. Ik wil kleine meisjes laten zien dat ik blij ben met de huidskleur en het haar dat God me heeft gegeven. Ze moeten begrijpen dat je uiterlijk geen reden is om je doelen niet na te streven.

Jezelf aanpassen naar een standaard is niet iets wat bij Amerika past. Ik hoop dat je dat accepteert. Dank je wel voor je reactie en een prettig weekend. En bedankt voor het kijken."

Procedure

Rhonda had beter niet kunnen reageren, want de omroepmanager, George Sirven, vindt dat ze daarmee de regels heeft overtreden. Ze hebben strikte regels over de manier waarop op kijkersreacties gereageerd mag worden. "Als harde kijkersreacties op Facebook worden gezet, is er een specifieke procedure. Rhonda is ontslagen omdat ze die procedure meerdere keren niet heeft gevolgd. Ze is niet ontslagen om haar uiterlijk of omdat ze haar uiterlijk verdedigt", zegt hij op de Facebookpagina.

Door: Maarten