Moordaanklacht ex-premier Thailand

Aangepast op

Voormalig premier van Thailand Abhisit Vejjajiva is officieel in staat van beschuldiging gesteld voor moord. Hij is aangeklaagd in verband met de dood van een taxichauffeur die om het leven kwam tijdens protesten in 2010 tegen het toenmalige bewind van Abhisit.

Abhisit was premier toen in het voorjaar van 2010 duizenden tegenstanders de straat op gingen om Abhisits aftreden te eisen. De betogers waren aanhangers van de verdreven premier Thaksin en stonden bekend als 'de roodhemden'.

Onderhandelen

Ze hadden grote delen van Bangkok bezet en Abhisit gaf uiteindelijk opdracht om op de betogers te schieten. In twee maanden tijd kwamen er zo'n negentig mensen om het leven.

De aanklacht zat er al aan te komen. In september oordeelde een rechtbank dat de dood van de taxichauffeur gezien kan worden als moord.

Abhisit, nu oppositieleider, zegt dat militairen geen andere optie hadden dan te schieten omdat ze zelf ook werden beschoten. "We probeerden te onderhandelen, maar ze gingen op geen enkel voorstel in", zegt Abhisit tegen de BBC.