NOS NieuwsAangepast

PVV: 40.000 klachten over Polen

Het meldpunt van de PVV over Oost-en Midden-Europeanen heeft 40.000 klachten opgeleverd. De meeste klachten gaan over dronkenschap, lawaai en parkeeroverlast, zo meldt de partij.

Volgens de PVV is het in februari gelanceerde meldpunt "een groot succes". In totaal zijn er zo'n 175.000 reacties binnen gekomen, maar het overgrote deel blijkt onbruikbaar. Het zijn haatmails of spam.

Volgens het PVV-Kamerlid Van Klaveren is er een aardige hoeveelheid reacties gekomen om een inventarisatie te maken van het probleem. "Het is jammer dat er veel haatmail bijzat. Het waren veel mails in het Pools, daar hebben we niets aan."

De klagers hebben de grootste problemen met drankoverlast, lawaai en parkeerproblemen, zo blijkt uit de cijfers. Volgens de PVV gaat 16 procent van de klachten over het inpikken van banen en woningen door Oost- en Midden-Europeanen. "In mindere mate gingen de klachten over crimineel gedrag als diefstal, inbraak, en vandalisme," zo staat op de site van de PVV.

Veroordelen

Het Kamerlid Van Klaveren geeft de klachten door aan minister Asscher van Sociale Zaken, die maatregelen zal moeten nemen. De politie moet beter handhaven, vindt de PVV. "Als ze de regels overtreden, moeten ze terug naar Polen," aldus Van Klaveren.

De Poolse ambassade, die altijd fel tegen het meldpunt was, noemt het onderzoek "uit wetenschappelijk oogpunt onbetrouwbaar". De ambassade wijst erop dat PVV-leider Wilders had gezegd al in mei met de resultaten te komen. De maandenlange vertraging roept bij de ambassade de vraag op of de resultaten gemanipuleerd zijn.

Discussie

Het zogenoemde Polen-meldpunt leidde begin dit jaar tot veel discussie. De toenmalige regeringspartij CDA was verrast door het initiatief van gedoogpartij PVV. Premier Rutte weigerde, ondanks aandringen van de oppositie, het meldpunt te veroordelen en er afstand van te nemen.

Het Europees Parlement boog zich ook over de kwestie en noemde de website in een resolutie discriminerend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl