Vlaamse winnaar bij Groot Dictee

Aangepast op

Het 23ste Groot Dictee der Nederlandse Taal is gewonnen door de Vlaming Edward Vanhove. Hij maakte slechts drie fouten in de tekst, dit jaar geschreven en voorgelezen door auteur Adriaan van Dis.

Het dictee is nu dertien keer gewonnen door een Vlaming, en elf keer door een Nederlander.

Fouten

De 59 deelnemers in de Eerste Kamer maakten gemiddeld 29 fouten, zei juryvoorzitter en advocate Inez Weski na afloop van de spellingswedstrijd.

De bekende Nederlanders maakten gemiddeld 36 fouten, de bekende Vlamingen 37. Herman van der Zandt van het NOS Journaal was met 17 fouten de beste van de prominenten, gevolgd door de Vlaamse hoogleraar Rik Coolsaet en journalist Ad van Liempt, die allebei 20 fouten maakten.

Aaneenschrijven

Veelgemaakte fouten in het dictee zaten in woordconstructies die niet aan elkaar moesten worden geschreven, zoals 'never nooit', 'te goed te doen aan', 'patatje met' en 'coûte que coûte'.

Andere instinkers waren de woorden met koppeltekens, zoals de 'twee-onder-een-kapwoningwijk', 'spring-in-'t-veldleeuweriken', 'no-goarea', 'scheepsarts-dichter' en 'ge-sms'te'.

Dieren

Traditioneel waren er ook weer dierennamen die de deelnemers de nodige hoofdbrekens bezorgden, zoals kasuarissen en orang-oetangs.

Van Dis had het gemiddelde aantal fouten vooraf op 35 ingeschat, hoger dan de uiteindelijke 29. Hij gaf zelf ook toe dat het een 'krankzinnige' tekst was. "Als ik de tekst zo lees, denk ik: heeft de deur van het gesticht soms opengestaan?''