Referendum Egypte gesplitst

Aangepast op

Het referendum in Egypte over de conceptgrondwet wordt uitgesmeerd over twee dagen. Er zijn naar verluidt te weinig rechters bereid om toezicht te houden op de stemming.

In grote steden als Caïro en Alexandrië en in acht andere regio's kan zaterdag worden gestemd, de zaterdag erop in de rest van het land. Egyptenaren in het buitenland kunnen nu al stemmen. Dat gebeurt in ambassades en consulaten.

Oproep

Volgens de Egyptische wet moeten rechters toezicht houden op het referendum. Een vereniging van rechters zegt dat tot negentig procent van de rechters niet wil meewerken aan de stembusgang.

De oppositie blijft bij de eis dat het referendum wordt geschrapt omdat de conceptgrondwet niet democratisch tot stand zou zijn gekomen. Gisteren gingen duizenden tegenstanders van president Morsi de straat op, maar ook sympathisanten van Morsi betoogden massaal.

Gisteren deed de Egyptische minister van Defensie een oproep voor een "nationale dialoog". Het lijkt erop dat de oppositie bereid is om daar aan mee te doen. Wat er in zo'n dialoog besproken zal worden, is vooralsnog niet duidelijk.