Griekenland koopt 32 miljard schuld

Aangepast op

De Griekse overheid koopt voor 31,9 miljard euro aan schulden op tegen gereduceerde prijzen. In de deal die Griekenland onlangs sloot met de eurolanden, het IMF en de ECB is geld vrijgemaakt voor deze schuldterugkoop.

Door de staatsschuld met korting terug te kopen, wordt de staatsschuld met 20 miljard euro verlaagd en weegt dus minder zwaar op de Griekse schouders. De terugkoop valt wel bijna 2 miljard euro duurder uit dan aanvankelijk was geraamd.

Uitbetaling

De obligaties worden tegen grofweg 34 procent van hun oorspronkelijke waarde gekocht. De Grieken leggen voor de schuld van 32 miljard euro zelf dus maar 11,3 miljard euro op tafel. Het verlies wordt genomen door de schuldhouders zoals banken en investeerders. Zij hadden al ongeveer 75 procent afgeschreven op het Griekse schuldpapier.

De terugkoop was een belangrijke voorwaarde van het IMF in de onderhandelingen met Griekenland over de uitbetaling van reeds toegezegde steun en het verstrekken van nieuwe steun voor opgeteld 34,4 miljard euro. Athene verwacht dat morgen met de uitbetaling daarvan wordt ingestemd.