Rijkste man van Servië opgepakt

Aangepast op

Miroslav Miskovic, de rijkste 'tycoon' van Servië, is gearresteerd op verdenking van zwendel bij de verkoop van bedrijven in wegenonderhoud. Samen met zijn zoon en acht andere verdachten heeft hij zo'n 30 miljoen euro achterover gedrukt, beweert de aanklager voor georganiseerde misdaad in de hoofdstad Belgrado.

Miskovic lag al geruime tijd onder vuur. De afgelopen dagen werd hij twee keer urenlang ondervraagd. Eerder deze week werd zijn zoon Marko al tegengehouden toen hij probeerde het land te verlaten.

De miljardairsfamilie bouwde de afgelopen jaren een uitgebreid netwerk van bedrijven en heeft licenties voor een flink aantal grote merken. Vorig jaar verkocht Miskovic nog een supermarktketen aan het Belgische Delhaize voor bijna een miljard euro.

De familie Miskovic had goede banden met de vorige regering. Na de verkiezingen die deze zomer een conservatieve coalitie aan de macht brachten, werd al volop gespeculeerd over een afrekening. De afgelopen maanden zijn al heel wat zakenmensen en voormalige regeringsfunctionarissen opgepakt wegens corruptie.

Bewaking verscherpt

Vice-premier en leider van de grootste regeringspartij Aleksandar Vucic gaf persoonlijk opdracht voor het onderzoek naar Miskovic. Volgens geruchten heeft Miskovic bij zijn arrestatie gedreigd dat Vucic niet lang genoeg zou leven om vanavond nog op televisie te verschijnen.

Volgens de aanklacht hebben de verdachten een bedrijf met enorme winst verkocht door de prijs van de aandelen te manipuleren. Miskovic en zijn medeverdachten zitten minimaal de komende 48 uur vast. Het is nog niet duidelijk of er meer aanklachten volgen. Eerder werd Miskovic juist ondervraagd over een deal rond bouwgrond.