Crisis populair op Google

Aangepast op

Het einde van het jaar nadert en dus is het tijd voor lijstjes. Google heeft bekendgemaakt waar we dit jaar het meest op gezocht hebben. En wat blijkt: net als vorig jaar is dat in Nederland Facebook. Op de tweede plaats staat Marktplaats, gevolgd door YouTube.

De stijgers van dit jaar? Onder andere Friso, Boer Zoekt Vrouw en 'Project X Haren'.

Meest gezochte nummer 1-hits van 2012Gangnam StyleCall me MaybeI Follow RiversSkyfallBalada

Crisis populair

Verder valt op dat de crisis goed is terug te zien in het zoekgedrag, want er is veelgezocht op termen als restschuld, scheefwonen en nivelleren. Ook is 'huis verhuren' en 'huis huren' een stuk populairder dan het was in 2011. In Flevoland zocht men het meest naar 'vacature'. En dat is niet zo gek: in die provincie stijgt de werkloosheid het hardst.

Meest gezochte DJ'sGiel BeelenEdwin EversClaudia de BreijGerard EkdomRuud de Wild

Politiek in Google

De snelst stijgende zoekterm ten opzichte van 2011 is 'stemwijzer'. Van alle politieke partijen is de SP het meest gezocht, gevolgd door de PvdA en VVD. Geert Wilders was op Google een stuk populairder dan premier Rutte en PvdA-leider Samsom.

Het regeringsakkoord hield veel mensen bezig, zo blijkt. Vragen als 'wat is nivelleren', 'wat is hypotheekrenteaftrek' en 'wat is assurantiebelasting' werden vaak ingetoetst.

Prins Friso was het afgelopen jaar in Nederland de meeste gezochte persoon op Google. Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William, staat op de tweede plaats. Derde is zangeres Whitney Houston, die in februari overleed. Ook kickbokser Badr Hari en zijn vriendin Estelle Gullit waren erg populair.

Meest gezochte tv-programma'sVoetbal InternationalGTSTNOS JournaalRTL NieuwsBoer Zoekt Vrouw

Google en de wereld

De Nederlandse lijst is duidelijk, maar waar zocht de wereld naar in 2012? Google vatte het samen in deze mooie video:

Altijd leuk zijn de bizarre zoeksuggesties die Google soms doet, zoals 'Is it legal to drive barefoot' of 'My boyfriend is a vampire'. Bekijk hier en hier sites met nog meer voorbeelden.

Twitter: Obama populairst

Ook Twitter kwam met een jaarlijst: een tweet van president Obama na zijn herverkiezing was dit jaar wereldwijd het populairst. De foto waarop Obama zijn vrouw Michelle omhelst, werd ruim 800.000 keer geretweet. Van alle buitenlands politici werd in Nederland overigens ook het meest gezocht op Obama.

De Amerikaanse verkiezingen leverden op Twitter een piek van 327.000 tweets per minuut op. Het meest besproken voetbalduel was Chelsea-Barcelona (Champions League) met maximaal 185.000 tweets per minuut.

Facebook kijkt ook terug op 2012. Via http://www.facebookstories.com/2012 kan je jouw 20 belangrijkste momenten op Facebook uit 2012 bekijken.

Door: Anna