NOS NieuwsAangepast

'Groeiremmer maakt onvruchtbaar'

Het Erasmus MC waarschuwt dat groeiremmers bij vrouwen kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Ze raden afremmen van de groei van lange meisjes met hoge doses geslachtshormonen af als het niet medisch noodzakelijk is.

De universiteit in Rotterdam deed onderzoek bij honderden ex-gebruikers. Vrouwen die groeiremmers hebben gebruikt, hebben een grotere kans dat ze niet zwanger kunnen worden. Hun eierstokken kunnen sneller verouderen en de eicelvoorraad raakt eerder dan gemiddeld uitgeput.

Minder vaak

Promovendus Emile Hendriks van het Erasmus MC denkt dat voor veel meisjes het voordeel van minder lang worden niet opweegt tegen "het risico van verminderde vruchtbaarheid en mogelijk vervroegde overgang".

Bij mannen die zijn behandeld met geslachtshormonen lijken de vruchtbaarheid en de zaadcelkwaliteit niet aangetast. Wel produceren ze minder testosteron.

Tussen de jaren 50 en eind jaren 90 kregen duizenden kinderen groeiremmers voorgeschreven. Ze werden verstrekt aan meisjes die langer dan 1,80 meter en jongens die langer dan 1,94 dreigden te worden.

De laatste jaren worden groeiremmers minder vaak voorgeschreven. Hendriks denkt dat tegenwoordig lang zijn voor veel mensen een minder groot probleem is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl