Crisis populair op Google

Aangepast op

De economische malaise heeft de internettende Nederlander het afgelopen jaar beziggehouden. Er werd volgens zoekmachine Google opvallend vaak gezocht op termen als 'restschuld', 'scheefwonen' en 'nivelleren'. Ook is 'huis verhuren' en 'huis huren' een stuk populairder dan het was in 2011.

Google maakte vandaag de meest gebruikte zoektermen van 2012 bekend in het eindejaarsrapport Zeitgeist. De snelst stijgende zoekterm ten opzichte van 2011 is 'stemwijzer'. Van alle politieke partijen is de SP het meest gezocht, gevolgd door de PvdA en VVD. Geert Wilders is de meest gezochte politicus. Hij was op Google populairder dan premier Rutte en PvdA-leider Samsom.

Startpagina

Nederlanders hebben het afgelopen jaar het meest gezocht naar Facebook. Op de tweede plaats staat verkoopsite Marktplaats, gevolgd door video-website YouTube. Google stelt dat dat komt doordat veel mensen de website als startpagina gebruiken om naar andere sites te surfen.

Prins Friso was het afgelopen jaar in Nederland de meeste gezochte persoon op Google. Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William, staat op de tweede plaats. Derde is zangeres Whitney Houston, die in februari overleed. Ook kickbokser Badr Hari en zijn vriendin Estelle Gullit waren erg populair.

Provincies

Het zoekgedrag van Nederlanders verschilt per provincie. Naar 'kinderopvang' werd het meest gezocht in Friesland. Ook in Zeeland was die zoekterm populair. Vanuit Groningen werd het meest gezocht op 'langstudeerboete', gevolgd door de provincie Utrecht. Van alle Nederlanders zoeken de inwoners van Flevoland het meest naar 'huis kopen' en 'vacature'.

Op kaartensite Google Maps was Amsterdam de meest bekeken Nederlandse stad, gevolgd door Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.