NOS NieuwsAangepast

Istanbul staat bouw kerk toe

Door correspondent Bram Vermeulen in Istanbul

Als de bestuurders van Istanbul zich houden aan hun belofte, mag er weer een kerk gebouwd worden in deze miljoenenstad. Het zou voor het eerst zijn sinds de stichting van de Turkse republiek in 1923 dat er in de stad weer een kerk wordt gebouwd.

Turkse kranten berichten dat de gemeenschap van Arameeërs officieel het groene licht heeft gekregen van het gemeentebestuur voor de bouw van de kerk waar ze drie jaar geleden om hebben gevraagd. De burgemeester van Istanbul bevestigde dat de christenen 2000 vierkante meter krijgen toegewezen aan de Europese kant van de Bosporus.

Kleine gemeenschap

Arameeërs zijn een kleine christelijke gemeenschap waarin nog altijd wordt gebeden in de taal die Jezus Christus sprak. De eerste Arameeërs streken naar schatting 3500 jaar geleden neer in Mesopotamië, in het gebied dat nu het zuidoosten van Turkije is. Ze zijn al jaren verwikkeld in een verwoede strijd met de Turkse staat.

Het klooster Mor Gabriel bij de zuidelijke stad Mardin knokt tegen dreigende onteigening. Een groot deel van de gemeenschap vluchtte in de jaren vijftig naar Europa. In Twente woont een grote gemeenschap Arameeërs.

Het stuk grond dat nu aan de Arameeërs is toegewezen, is volgens sommige berichten eigendom van de Italiaanse katholieke kerk. Volgens het hoofd van de kerk werd de grond in 1868 toegewezen. "Het eigendomsrecht moet eerst aan de rechtmatige eigenaar worden gegeven", zei pater Bruno Gregorio Simonelli. "We kunnen niet stil blijven over deze transactie zolang er niet eerst met ons wordt overlegd."

Sceptisch over beloften

Niet-islamitische minderheden zijn sceptisch over beloften van de huidige regering van premier Erdogan. De premier beloofde vorig jaar ook al de teruggave van een reeks gebouwen en instellingen aan de Griekse en Armeense gemeenschap. Daar is tot nu toe niks van terechtgekomen.

Het nieuws over de bouw van de kerk komt op een moment dat in Turkije veel wordt gedebatteerd over de aangekondigde bouw van Istanbuls grootste moskee, in de bosrijke buurt Camlica, aan de Aziatische kant van de Bosporus. Ook is een nieuwe moskee gepland op het centrale Taksim-plein van Istanbul. Actiegroepen hebben vergeefs geprobeerd die bouw bij de rechter te verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl